• Welkom
  • Schoorl en omgeving ↓

Schoorl en omgeving

Villapark Mooi Schoorl vindt u in het uitgestrekte duingebied ten westen van Alkmaar. Door de nabijheid van de zee en het karakteristieke Noord-Hollandse landschap is er veel te doen en te zien in de buurt.

Natuur

Kenmerkend voor de omgeving van Schoorl is de unieke samenkomst van strand, zee, duinen, bossen en polder. De wisselwerking van zoet en zout water in de bosrijke kuststrook heeft een bijzondere uitwerking gehad op de flora en fauna. De omgeving kent een enorme biodiversiteit; een tocht door het gebied toont loof- en naaldbossen, zandduinen met helmgras, kleine duinmeertjes, heidebegroeiing, vlinders, konijnen, eekhoorns en verschillende vogelsoorten. Fiets- en wandelpaden slingeren door de kuststrook en brengen u op de mooiste plekjes.

 

Het Nationale park 'de Schoorlse Duinen' is Nederlands breedste en meest bosrijke duingebied en is door stichting Natuur en Milieu uitgeroepen tot het meest aantrekkelijke natuurgebied in Nederland. Het aangrenzende Noord-Hollands Duinreservaat biedt een aangename afwisseling van ongerepte natuur, strandjes en lig- en speelweiden.

 

Even ten noorden van Schoorl vindt u vogelreservaat 'de Putten',
waar verschillende vogelsoorten zijn afgekomen op de voor hen
ideale ecologische omstandigheden.

 

Schoorl, Bergen en omgeving

Het dorpje Schoorl kent een gemoedelijke sfeer en een authentieke oud-Hollandse uitstraling. Het knusse levendige centrum biedt diverse horecagelegenheden. Zo kunt u culinair genieten in het sterrenrestaurant 'Merlet', maar ook een lekkere pannenkoek eten of gezellig borrelen op één van de vele terrasjes.

Het centraal gelegen Klimduin is het hoogste in haar soort in Nederland en geeft een prachtig uitzicht over de uitgestrekte omgeving. Het nabije 'Boswachterij Schoorl' en bezoekerscentrum 'Schoorlse Duinen' bieden naast vertier voor de kinderen, interessante informatie over de omgeving.

Vooral in de zomer is Schoorl een levendige plaats waar regelmatig kleinschalige evenementen worden georganiseerd en elke dinsdag een braderie plaatsvindt. Het ruimtelijke en dorpse karakter van Schoorl zal te allen tijde behouden blijven omdat de gemeente daar streng op toeziet.

 

Bergen

Sinds 1900 is Bergen een trekpleister voor kunstenaars, die rust en ruimte als inspiratiebron beschouwen. Kunst, cultuur en cultuurhistorie zijn de elementen die de sfeer bepalen. Brede lanen met grote artistieke woningen geven een excentriek straatbeeld en verklappen de historie van het dorp.

Vandaag de dag wonen er in Bergen nog steeds veel kunstenaars, die hun werk tentoonstellen in de galerieën of het kunstenaarscentrum. Zomers vinden er regelmatig kunst- en artistieke markten plaats en in oktober wordt het jaarlijkse evenement de 'Kunsttiendaagse' georganiseerd. In juli staat elk jaar 'Holland Music Session' op het programma; een evenement met vele concertavonden waarin jong internationaal muzikaal talent de geschiedenis van creativiteit voortzet.

Een ander jaarlijks terugkerend evenement is de bekende lichtjesavond, waarbij de straten bij het vallen van de schemering worden verlicht door duizenden kaarsjes, waxinelichtjes, lampionnen en elektrische lampjes. Het geheel geeft een indrukwekkend aangezicht en een sprookjesachtige sfeer.

 

De wijdere omgeving van Schoorl biedt vele uitvalshoeken met tal van pittoreske dorpjes en stadjes. In het dorpje Schagen treft u in de zomer elke donderdag de \'Schagermarkt\'; een schouwspel van Oudhollandse ambachten, koetsen en klederdrachten in middeleeuwse sferen. Het voormalig vissersdorp Egmond aan Zee kent eveneens een grote cultuurhistorie met in de buurt de ruïnes, de Slotkapel, de Abdij en de bollenvelden.

Het Noord-Hollandse boerenpolderlandschap is een prachtig agrarisch gebied met eindeloos veel uitgestrekte landerijen, authentieke boerderijen en gemoedelijke dorpjes. Binnen een half uur rijden treft u Den Helder, waar u op de boot kunt stappen richting het wondermooie Waddengebied. Funshoppers kunnen terecht in het karakteristieke centrum van Alkmaar of het gezellige Hoorn. Binnen een uur bent u in steden als Amsterdam en Haarlem.

Tips voor uitjes rondom Schoorl